Lezing over Dag Hammarskjöld

Op woensdag 3 april, 20.00 uur, geeft Jurjen Zeilstra in de Regenboogkerk een lezing over het fascinerende leven en de mystiek van de Zweed Dag Hammarskjöld (1905-1961), van 1953 tot aan zijn dood secretaris van de Verenigde Naties.

Aanleiding is het in première gaan van de film Cold case Hammarskjöld (Winnaar beste regie non-fictie Sundance 2019) van de regisseur Mads Brügger. U kunt deze film zien op zondag 7 april, 18.30 uur in het Filmtheater, met een korte inleiding van Zeilstra.

Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en maakte zich daarmee onpopulair bij zowel Westerse machten als de VS, Frankrijk en België, alsook de Sovjet-Unie. In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van Hammarskjöld neer onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (‘The Ambassador’) gaat op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Zou Hammarskjöld zijn vermoord? De onderzoekers stuiten op een web van bedrog en verraad en komen iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris.

Hammarsköld zelf was een bescheiden mens, maar ook een hardnekkige doorzetter en vredesidealist, die zich afmatte voor de VN. Wat weinigen wisten en pas na zijn dood gebleken is was dat hij prachtige mystieke teksten schreef waarin hij taal heeft gegeven aan zijn worsteling op God te vertrouwen en aan het goede vast te houden. Na zijn dood zijn ze uitgegeven onder de titel Merkstenen. In 2013 verscheen de indrukwekkende biografie van Rogel Lipsey, Hammerskjöld. A Life. Een heel mooi en toegankelijk boekje over de mystiek van Hammarskjöld is van Jurjen Beumer uit 1997: De langste reis is de reis naar binnen. Hij hield daarover een lezing in 1998 in de Torenlaankerk.

  • Tijd: woensdag 3 april, 20.00 uur
  • Plaats: Regenboogkerk, Nassaulaan 22
  • Toegang: gratis