Leerhuis Avinoe

De nieuwe vertaling van de bede van het Onze Vader “breng ons niet in beproeving” heeft vele Rooms-Katholieke mensen in verwarring gebracht.

Het had ook een positieve kant; mensen gingen zich weer afvragen: wat bidden we eigenlijk? En welk licht zouden joodse achtergronden op dit gebed werpen, dat hét gebed van het christendom is, maar tegelijkertijd door en door joods. In het joodse ochtendgebed horen we: "Breng mij niet in de macht van het kwaad/ Noch in de macht van beproeving/ Noch in de macht van schande."

Ruimte voor vragen
Dit Bijbels leerhuis handelt over de joodse achtergrond van het Onze Vader. Wat is een leerhuis? In het leerhuis staan de vragen centraal. Vragen zijn uitdrukking van verwondering; zonder verwondering is het niet mogelijk om iets te leren. Als een leerhuis erin slaagt om een sfeer van openheid en wederzijds respect te creëren, waarin ruimte is voor ieders vragen, is er veel bereikt. Het is immers niet zo eenvoudig om vragen in alle rust te beluisteren zonder direct klaar te staan met pasklare antwoorden.

Marcel Poorthuis geeft het leerhuis samen met pastoor Dresmé (25 april , 9 en 16 mei) en ds. Magda Hazeleger ( 2 en 23 mei). Uitgangspunt is het boekje Avinoe, dat tegen de gereduceerde prijs van 12,50 euro is te verkrijgen bij het secretariaat van de H. Hart –H. Jozef, geopend maandag t/m donderdag van 10.00-12.00 uur.

Agenda

  • 25 april - God als Vader
  • 2 mei - De naam en het koningschap van God
  • 9 mei - De wil van God en onze wil
  • 16 mei - Het manna als dagelijks brood
  • 23 mei - Vergeving van schulden, verzoeking en beproeving


Locatie: De drie berken (Dr. Cuypersplein 5a, 1222 NC Hilversum)
Tijd: op dinsdagavond van 20:15 tot 21:45 uur.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Margreet van de Camp.