Grote Kerk collecteert nu ook online

De smartphone-app Protestant van de Protestantse Kerk in Nederland is vernieuwd. Gemeenten kunnen via de nieuwe toepassing een bijdrage vragen voor projecten van de diaconie of de wijkkas. Ook het werk van Kerk in Actie kan via de app worden gesteund. Wijkgemeente Centrum werkt nu ongeveer twee jaar met de app Protestant. Webmaster Miranda Hoff vindt het online geven een mooie uitbreiding, een makkelijke manier om te doneren.

De Grote Kerk deed in de afgelopen maanden mee tijdens de testperiode van het collecteren via de app. Intussen is de testperiode afgerond en de collectemogelijkheid al in gebruik genomen. Miranda denkt dat deze mogelijkheid voor online doneren vooral gebruikt gaat worden door mensen die thuis meeluisteren met de dienst en geld willen geven aan de collecte. Ook ziet ze mogelijkheden voor kerkgangers die hun collectebonnetjes hebben meegenomen, maar ter plekke toch meer willen geven aan een bepaald collectedoel. Een gift via de app wordt afgehandeld door middel van iDeal bij de bank. Standaard staat er een bedrag van twee euro ingevuld, maar dat kan aangepast worden door de gebruiker.

Nieuws-updates
Het aantal gebruikers van de app van de Grote Kerk is inmiddels gegroeid tot ruim 180. Wat het meest wordt gewaardeerd, zijn de nieuwsberichten en de agenda van de kerk. Ook wordt de mogelijkheid om via de app kerkdiensten te beluisteren veel gebruikt, vooral in vakantietijd. Een doeltreffende optie van de app is ook het sturen van 'push'-berichten, waardoor iedere gebruiker via een beltoon op een nieuw bericht wordt gewezen. Miranda: "Laatst was er een inzameling voor de voedselbank. Met zo'n berichtje kun je hier de mensen op zaterdagmorgen nog even aan herinneren, juist op tijd voor het boodschappen doen. Ook merk je dat de betrokkenheid van gemeenteleden bij kerkelijke activiteiten groeit nu ze zo direct worden geïnformeerd over wat er speelt in de kerk."

Smartphone en tablet
De app Protestant is beschikbaar voor smartphones en tablets met Android en iOS. Wie na installatie de plaatsnaam Hilversum intoetst, kan zo de app van Grote Kerk Hilversum als favoriet instellen.