Ascese en genieten bij Thomas a Kempis

In oktober en november is er een veelzijdig leerhuis gewijd aan Thomas a Kempis, waarvoor De Morgenster en de Heilig Hart/Heilige Joseph in Hilversum u graag uitnodigen.

Thomas a Kempis (1380-1471), augustijner monnik in Zwolle, is wereldberoemd geworden door zijn boek voor jonge monniken Over de navolging van Christus. Dat bewuste boek werd al snel populair bij mensen die niet in een klooster leefden, ook in het buitenland. Het werd een absolute bestseller, alleen de bijbel was in de late middeleeuwen beter verspreid. Thomas a Kempis stond zo geestelijk aan de basis van de Moderne Devotie.

Marcel Poorthuis
Op 10 november spreekt Marcel Poorthuis over ascese en genieten bij Thomas a Kempis. M.J.H.M. Poorthuis is hoogleraar in de dialoog tussen de godsdiensten aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. Hij legt het werk van Thomas a Kempis naast en tegenover het evangelie van Jezus Christus. Was Jezus zelf wel ascetisch? En hoe zit het met al dat vasten en die matigheid van Thomas, mag je dan nog wel genieten? De lezing van Poorthuis laat zien waar Thomas a Kempis oproept tot authentieke navolging van Christus, en waar hij uit de bocht vliegt.

Wandelexcursie
Zaterdagmiddag 12 november is er een wandelexcursie in en om Zwolle op plekken die belangrijk waren voor Thomas a Kempis. Mink de Vries is onze gids. Hij is schrijver van het boek ’De navolging van Christus in jonge taal’. Mink de Vries is ook diaconaal- en jongerenwerker, docent Levensbeschouwing en Maatschappijleer. Hij is de initiator van de Postmoderne Devotie Beweging. Nu is hij druk bezig om alle 145 Moderne Devotieplaatsen in Nederland te bezoeken. Aanmelden bij annettevandervliet@gmail.com.

Alle avonden zijn in De Drie Berken bij de Heilig Hartkerk, dr. Cuyperplein 5A (aan de achterkant van de kerk), beginnen om 20.00 uur en eindigen om 21.30 uur. De kosten voor één avond, inclusief reader en consumpties, bedragen € 5. U kunt zich opgeven of meer informatie verkrijgen bij annettevandervliet@gmail.com.